Špajza či komora predstavovala pre našich predkov nevyhnutnosť, bez ktorej sa žiadna domácnosť nezaobišla. Dnes sa už s týmto praktickým miestom vedľa kuchyne príliš často nestretneme, pritom je špajza ideálnym miestom na uchovávanie potravín, aby zostali dlhšie čerstvé a v dobrom stave.
Celoštátna karanténa nám pripomenula, aké dobré je mať poruke železnú zásobu potravín, s ktorou možno nejaký čas vydržať aj bez vychádzania do ulíc. Ale aj v časoch pokojných je dobré mať k dispozícii základné trvanlivé potraviny, aby ste nemuseli pred každým varením bežať do obchodu.
Chlad, sucho a tma sú základ
Aby potraviny zostali dlho čerstvé a nepoškodené, treba im vytvoriť vhodné podmienky. Špajza by mala byť umiestnená na suchom a tmavom mieste a mala by disponovať dobrým odvetrávaním. Dôležité je predovšetkým, aby vo vnútri bolo čo najchladnejšie, ideálne okolo 10 stupňov nad nulou. Chladnejšiu teplotu často zaistí orientácia špajze smerom na sever, kde nebude mať slnko priamy prístup.
Tento článek je pro členy klubu Můj dům.
Jste členem? Přihlásit se.
Opýtať sa & odpovedať