Odsávač pár alebo digestor je dôležitým kuchynským pomocníkom, ktorý odvádza preč vlhkosť a kuchynské pachy. Jeho význam rastie ešte viac v kuchyni prepojenej s obytným priestorom, ktorá je v súčasných bytoch a rodinných domoch bežná. Výber vhodného digestora je pomerne náročný, pretože sa vyrába mnoho rôznych prevedení – líšia sa umiestnením, výkonom, hlučnosťou, energetickou účinnosťou, funkciami aj cenou. Obvyklým materiálom je nerezová oceľ, prípadne kombinácia s tvrdeným sklom. Vzhľad je celkom podstatný – do kuchyne si môžete zaobstarať nenápadný odsávač alebo naopak designový skvost, ktorý na prvý pohľad ani ako odsávač nevyzerá.
Odťah alebo recirkulácia
Základné rozdelenie podľa spôsobu odvodu pár je na odsávače s recirkuláciou alebo s odťahom (do vonkajšieho priestoru). Najefektívnejšie je priame odťahové potrubie von z domu, či už ide o prevedenie na stene alebo vo forme ostrovčekov. To však nie je vždy možné, a potom prichádzajú na rad odsávače s recirkulačným systémom, ktorý nasáva vzduch z miestnosti, vyčistí prostredníctvom filtrov a vracia späť do priestoru. Filtre sú obvykle tri, vonkajší kovový, uhlíkový na pohlcovanie pachov a tukový na mastnotu. Filtre je nutné čistiť, prípadne meniť, a to v závislosti od znečistenia obvykle raz za pár mesiacov. Niektoré typy digestorov ponúkajú oba systémy, odťah i cirkuláciu.
Tento článek je pro členy klubu Můj dům.
Jste členem? Přihlásit se.
Opýtať sa & odpovedať